Om Oss

VI ÄR KULTUR

Teater 16

och Lokal 16

Teater 16 är föreningen som driver kulturhuset Lokal 16. Som medlem får du tillgång till alla aktiviteter som händer hos oss. Det första som sker är att du släpps in i vår slutna facebookgrupp och messenger-chatt. Där lägger vi upp allt som händer i huset. När detta skrivs så ingår c:a 100 unga vuxna i nätverket. Du kanske vill hjälpa till i vårt café vid nästa konsert eller vara med och bygga den stora takskulpturen. Du kanske vill börja spela teater i ensemblen eller lära dig mer om scenljus och annan scenteknik. Eller är det vårt nästa filmprojekt som lockar eller letar du efter en lokal att repa i för din dansgrupp? Möjligheterna är oändliga. Du bestämmer själv vad du är med på, men allt hos oss bygger på samarbete och du är alltid välkommen. Du kanske har egna idéer; en konsert, en utställning, en film, en pjäs eller kanske en workshop. Vi blir jätteglada och stöttar varandra med allt. Om du känner att du inte har några idéer, men ändå vill vara med. Var inte orolig - du behövs.


För att bli medlem i Teater 16 behöver du inga förkunskaper, men du måste vara intresserad av vad vi gör och vilja engagera dig. Vi arbetar alltid lekfullt och prestigelöst, men på fullt allvar. Allt hos oss handlar om kultur och vi bearbetar gärna angelägna och aktuella frågor.  Vi är partipolitiskt och religiöst oberoende. Däremot vill vi förankra våra kulturuttryck i samhället, verka för konstnärlig yttrandefrihet och motverka en kommersialiserad kultur. Vi verkar också för demokrati och människors lika värde.Vi ser vårt kulturarbete som ett sätt att motverka fördomar och främlingsfientlighet. Vi är unga och medvetna och är inte rädda för att engagera och provocera.


Lokal 16 har en blackbox med professionellt scenljus och ljud. Där har vi klubbkvällar, konserter och föreställningar. Vi har också ett rum med dansmatta på golvet och speglar utmed ena väggen. Här är det perfekt att repetera dans och teater m.m. Slutligen har vi ett café eller samlingsrum. Där kan du repa med ditt band, jobba med bild och skulptur, ha möten eller ordna cafékvällar m.m. Vi har byggt våra lokaler själva och inrett allt. Inredningsarbete är en viktig del hos oss. Är du intresserad av inredning och design – tveka inte att höra av dig. Vi vill skapa världens coolaste miljö.


Genom projektet Vår Scen (läs mer nedan) så samarbetar vi med en rad kulturinstitutioner och organisationer. Det gör att Lokal 16 också är en mötesplats mellan unga amatörer och etablerade konstnärer.

VI ÄR UNGA

Min framtid – Ung och kreativ på landsbygden

Under våren 2023 drev Teater 16 ett Leaderprojekt vars syfte är att ge unga och unga vuxna som är intresserade av estetiska ämnen fler ansikten på yrkesroller inom de kreativa och konstnärliga näringarna, och därigenom underlätta viktiga vägval i livet. Vi samarbetade med scenografen Gabbie Barck som tillsammans med ungdomar på Lokal 16 tog fram scenografin till en av vårens föreställningar: Sannas sanna jag. Dessutom byggde Gabbie en monter på Jobbcirkus. Det är en utställning som ursprungligen togs fram av Arbetets museum i Norrköping, men som nu visas permanent i Ljungby för högstadieelever inför valet till gymnasiet. Montern lyfter fram kreativa yrkesroller som kan vara svåra att få syn på. Jobbcirkus ägs av Ljungby Business Arena. Projektet är ett projekt inom Leader Linné Småland, Jordbruksverket, Europeiska jordbruksfonden för landsbygdsutveckling.

Poddteater 16

Poddteater 16 startade som ett arvsfondsprojekt 2020-2023. Här gör vi ljuddrama, ljudkonst, musik, traditionell pratpodd m.m. Vi har en fullt utrustad studio och teknik för inspelning i fält. Poddteater har också blivit en väg att engagera och inkludera nya medlemmar. Man kan arbeta på väldigt många olika sätt, vilket gör att det passar många. Du kan agera vid mikrofonen, men du kan också skriva, jobba med tekniken, göra musik eller ljudeffekter m.m. Du kan hitta många exempel på sånt som har producerats hos oss på Podbean, Spotify, m.m. Vi har också skrivit en bok och utvecklat en kurs för pedagoger och ledare. Här kan du beställa boken Poddteater 16 – en metodhandbok. Är du intresserad av kursen i Poddteater skriv till info@teater16.se

Flexibelt mötesrum

Vi vill kunna använda våra lokaler, vår scen, på ett flexibelt sätt. För att kunna göra det behöver vi snabbt kunna bygga om teaterscenen med traditionell läktare till en stor dans- och repetitionssal till en konsertlokal med upphöjd scen och stående publik. Leader Linné sköt till med pengar som möjliggör just detta. Tack vare deras bidrag kunde vi köpa nya, lätta och flexibla podier som gör det möjligt för oss att snabbt anpassa lokalen efter våra behov och önskemål.

Vår scen

2016-2019 genomförde föreningen Teater 16 sitt projekt Vår Scen, ett arvsfondsfinansierat projekt med syftet att skapa en välkomnande, kreativ mötesplats för unga vuxna 16-25 år. Resultatet blev Lokal 16. Här får det unga konstnärliga uttrycket synas, höras, påverka och betyda.


I samarbete med ABF Kronoberg, AFAQ för vackrare framtid förening, Berättarnätet Kronoberg, Ljungbergmuséet, Ljungby kommun, Musik i Syd, Reaktor sydost, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Riksteatern Kronoberg och Ungdomsrådet i Ljungby skapade vi ett kulturhus med utrymme för alla möjliga former av konstnärliga uttryck.


Det är alltid deltagarna som tar initiativ till det som händer på Lokal 16.

Vill du vara med?

Det är enkelt att bli medlem i Teater 16. Hör av dig till oss, så ordnar vi ett möte och berättar hur allt funkar. När du har blivit medlem, så bestämmer du själv vad du vill vara med på.  Allt bygger på frivillighet. Det är så vi bygger upp våra medlemmars äkta engagemang. Vår medlemsavgift är 200 kr per år för alla som är aktiva på lokalen. Då får du vara här hur mycket du vill och möjlighet att vara med på allt som händer i föreningen.

Vår historia

4:e april 2013 såg Alice och Jonas Jansson föreställningen Klass av Dennis Magnusson på teaterhögskolan i Malmö. Efteråt uttryckte Alice att det är synd att ingen från Ljungby kan söka hit. Hon menade att det säkert fanns talang där hemma, men ingen träning. Det var startskottet för Teater 16. Jonas skulle regissera och Alice skulle få ihop en ensemble.


Vi hittade Riksteaterns projekt LÄNK, som gav oss nyskriven dramatik specialskriven för unga ensembler. Ylva, Linnea, Frida och Mimmie trodde på idén. På hösten hade de utökat till 10 medlemmar som började repa pjäsen Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg. Det var en allvarlig, men ändå lekfull pjäs om en flicka som for illa i ett dysfunktionellt hem. 26 mars 2014 hade vi premiär. Kanske var det först då vi insåg vad som höll på att hända. Succén var fullkomlig. I maj fick vi följa med Riksteatern till Helsingborg under BiBu 2014 och representera hela projektet Länk. 3 april 2014 bildades föreningen Teater 16. Vi ville att detta skulle fortsätta.


Nästa år spelade vi ”Man är väl fri” av Mirja Unge. Det ledde till att Teater 16 fick representera Sverige vid Juventa Fest i Sarajevo.


1 jan 2016 steg vi in i den gamla plastfabriken på Helsingborgsvägen i Ljungby. Det var tomt, kallt, dammigt och gräsligt fult, men lokalerna var våra. Nu skulle Teater 16 utvecklas från ensemble till en ung kulturell mötesplats. Här skulle unga målare, filmare, dansare, musiker, skådespelare sångare och rollspelare träffas och byta erfarenheter. Här skulle de kunna öva och arrangera olika former av events. Vi döpte stället till Lokal 16.


Det var vågat. Vi hade inte ekonomi för vare sig hyra eller inredning. Region Kronobergs stipendium på 60 000 kr och extra integrationsstöd från Ljungby kommun var räddningen. Vi byggde en blackbox och 1 april 2016 hade vi premiär på Bortom Upproret av Johanna Emanuelsson i våra egna lokaler. Fler ville vara med, men vi hade problem med finansiering, och arbetsbördan för medlemmarna som drev allt ideellt började nå sin smärtgräns. Vi var tvungna att hitta en bättre lösning.


26 okt 2016 beviljade Allmänna Arvsfonden projektet Vår Scen. Vi fick drygt 3 miljoner kr för att bygga och fylla ett hus med kultur. Lyckan var berusande. Alla våra idéer var säkrade. Jonas anställdes som verksamhetsledare. Vi spelade 10 fullsatta föreställningar av ”Det som en gång var fet jävla äng” av Stefan Lindberg. Därefter kunde vi starta en teaterensemble till under ledning av Åsa Elmgren. Sedan 2017 har vi haft drygt 116 unga vuxna engagerade på Lokal 16 inom dans, film, musik, teater, inredning, bildkonst, scenteknik, rollspel, kreativt skrivande och mycket mera. Vi har genomfört flertalet olika arrangemang och varit på gästspel och utflykter. ” Spelåret 2021-2022 hade vi tre aktiva teaterensembler som spelade sina pjäser i Ljungby, Karlshamn, Stockholm och Linköping.

VI DÖPTE STÄLLET TILL LOKAL 16

VI ÄR TEATER 16

Teater 16s styrelse

Mimosa Lu (ordf.)

Monica Cissé Andersson

Jakob Elofsson

Thomas Himmel

Tova Holmberg Swedman

Jonathan Johansson

Sabine Jonestrand

Elias Kowalski

Ylva Rosen

Oscar Harley Thorstensson

Linnea Westerberg

Klara Andersson

Sarah Andersson

Amanda Bexner

Adrian Andersson

Felicia Bernlind

Amela Jujic

Personal

Jonas Jansson

Versamhetsledare

jonas@teater16.se

Peter Malmberg

Projektledare Nycklar till ungt engagemang & teknikpedagog

peter@teater16.se

Edina Bekteshi

Regissör & teaterledare

edina@teater16.se