Om Oss

VI ÄR KULTUR

Teater 16

och Lokal 16

Teater 16 är föreningen som driver kulturhuset Lokal 16. Som medlem får du tillgång till alla aktiviteter som händer hos oss. Det första som sker är att du släpps in i vår slutna facebookgrupp och messenger-chatt. Där lägger vi upp allt som händer i huset. När detta skrivs så ingår c:a 100 unga vuxna i nätverket. Du kanske vill hjälpa till i vårt café vid nästa konsert eller vara med och bygga den stora takskulpturen. Du kanske vill börja spela teater i ensemblen eller lära dig mer om scenljus och annan scenteknik. Eller är det vårt nästa filmprojekt som lockar eller letar du efter en lokal att repa i för din dansgrupp? Möjligheterna är oändliga. Du bestämmer själv vad du är med på, men allt hos oss bygger på samarbete och du är alltid välkommen. Du kanske har egna idéer; en konsert, en utställning, en film, en pjäs eller kanske en workshop. Vi blir jätteglada och stöttar varandra med allt. Om du känner att du inte har några idéer, men ändå vill vara med. Var inte orolig - du behövs.


För att bli medlem i Teater 16 behöver du inga förkunskaper, men du måste vara intresserad av vad vi gör och vilja engagera dig. Vi arbetar alltid lekfullt och prestigelöst, men på fullt allvar. Allt hos oss handlar om kultur och vi bearbetar gärna angelägna och aktuella frågor.  Vi är partipolitiskt och religiöst oberoende. Däremot vill vi förankra våra kulturuttryck i samhället, verka för konstnärlig yttrandefrihet och motverka en kommersialiserad kultur. Vi verkar också för demokrati och människors lika värde.Vi ser vårt kulturarbete som ett sätt att motverka fördomar och främlingsfientlighet. Vi är unga och medvetna och är inte rädda för att engagera och provocera.


Lokal 16 har en blackbox med professionellt scenljus och ljud. Där har vi klubbkvällar, konserter och föreställningar. Vi har också ett rum med dansmatta på golvet och speglar utmed ena väggen. Här är det perfekt att repetera dans och teater m.m. Slutligen har vi ett café eller samlingsrum. Där kan du repa med ditt band, jobba med bild och skulptur, ha möten eller ordna cafékvällar m.m. Vi har byggt våra lokaler själva och inrett allt. Inredningsarbete är en viktig del hos oss. Är du intresserad av inredning och design – tveka inte att höra av dig. Vi vill skapa världens coolaste miljö.


Genom projektet Vår Scen (läs mer nedan) så samarbetar vi med en rad kulturinstitutioner och organisationer. Det gör att Lokal 16 också är en mötesplats mellan unga amatörer och etablerade konstnärer.

VI ÄR UNGA

Vill du vara med?

Vår historia

Vår scen

Det är enkelt att bli medlem i Teater 16. Hör av dig till oss, så ordnar vi ett möte och berättar hur allt funkar. När du har blivit medlem, så bestämmer du själv vad du vill vara med på.  Allt bygger på frivillighet. Det är så vi bygger upp våra medlemmars äkta engagemang. Vår medlemsavgift är 200 kr per år. Då får du tillgång till alla medlemsaktiviteter. Öppna arrangemang behöver du betala entré till även i fortsättningen, men ganska många är gratis för medlemmar.

4:e april 2013 såg Alice och Jonas Jansson föreställningen Klass av Dennis Magnusson på teaterhögskolan i Malmö. Efteråt uttryckte Alice att det är synd att ingen från Ljungby kan söka hit. Hon menade att det säkert fanns talang där hemma, men ingen träning. Det var startskottet för Teater 16. Jonas skulle regissera och Alice skulle få ihop en ensemble.


Vi hittade Riksteaterns projekt LÄNK, som gav oss nyskriven dramatik specialskriven för unga ensembler. Ylva, Linnea, Frida och Mimmie trodde på idén. På hösten hade de utökat till 10 medlemmar som började repa pjäsen Sannas sanna jag av Rasmus Lindberg. Det var en allvarlig, men ändå lekfull pjäs om en flicka som for illa i ett dysfunktionellt hem. 26 mars 2014 hade vi premiär. Kanske var det först då vi insåg vad som höll på att hända. Succén var fullkomlig. I maj fick vi följa med Riksteatern till Helsingborg under BiBu 2014 och representera hela projektet Länk. 3 april 2014 bildades föreningen Teater 16. Vi ville att detta skulle fortsätta.


Nästa år spelade vi ”Man är väl fri” av Mirja Unge. Det ledde till Sarajevo. Teater 16 fick representera Sverige vid Juventa Fest. Vi hade en vecka att drömma och planera.


1 jan 2016 steg vi in i den gamla plastfabriken på Helsingborgsvägen i Ljungby. Det var tomt, kallt, dammigt och gräsligt fult, men lokalerna var våra. Nu skulle Teater 16 utvecklas från ensemble till en ung kulturell mötesplats. Här skulle unga målare, filmare, dansare, musiker, skådespelare m.fl. träffas och byta erfarenheter. Här skulle de kunna öva och arrangera olika former av events. Vi döpte stället till Lokal 16.


Det var vågat. Vi hade inte ekonomi för varken hyra eller inredning. Region Kronobergs stipendium på 60 000 kr och extra integrationsstöd från Ljungby kommun var räddningen. Vi byggde en blackbox och 1:a april 2016 hade vi premiär på Bortom Upproret av Johanna Emanuelsson i våra egna lokaler. Fler ville vara med, men vi hade problem med finansiering, och arbetsbördan för medlemmarna som drev allt ideellt började nå sin smärtgräns. Vi var tvungna att hitta en bättre lösning.


26 okt 2016 beviljade Allmänna Arvsfonden projektet Vår Scen. Vi fick drygt 3 miljoner kr för att bygga och fylla ett hus med kultur. Lyckan var berusande. Alla våra idéer var säkrade. Jonas anställdes som verksamhetsledare. Vi spelade 10 fullsatta föreställningar av ”Det som en gång var fet jävla äng” av Stefan Lindberg. Därefter kunde vi starta en ensemble till under ledning av Åsa Elmgren. Under 2017 var drygt 100 unga vuxna engagerade på Lokal 16 inom dans, film, musik, teater, inredning, bildkonst, scenteknik, rollspel, kreativt skrivande m.m. Vi hade byggt en mötesplats för kulturintresserade unga vuxna.


På Lokal 16 driver föreningen Teater 16 sitt projekt Vår Scen.

Det är ett arvsfondsfinansierat projekt som varar i tre år; 26 okt 2016 - 26 okt 2019


Vår scens syfte är att skapa en öppen och välkomnande kreativ mötesplats för unga vuxna 16-25 år. Här får det unga konstnärliga uttrycket synas, höras, påverka och betyda. Deltagarna ska fylla huset med innehåll, men också

forma lokalerna.


Vår scen hämtar metoder och arbetssätt från AFUK i Köpenhamn och Frilagret i Göteborg. Vi utvecklar deras arbetssätt så att det fungerar i den lilla kommunen. Genom ett rikt nätverk med närområdets kulturinstitutioner och organisationer får vi ut samma effekt, men i ett mindre format. I vårt nätverk ingår: ABF Kronoberg, AFAQ för vackrare framtid förening, Berättarnätet Kronoberg, Ljungbergmuséet, Ljungby kommun, Musik i Syd, Reaktor sydost, Regionteatern Blekinge Kronoberg, Riksteatern Kronoberg och Ungdomsrådet i Ljungby.


Verksamheten styrs och drivs av deltagarna själva med stöd av Jonas Jansson som är anställd projektledare. Det är alltid deltagarna som tar initiativ till det som händer inom Vår Scen.  Det kan vara workshops, möten, konserter, cafékvällar, utställningar, filmvisningar, repetitioner, fixande av inredning och teknik m.m. Målet mäts i antal arrangemang, aktivitetstillfällen och deltagare. Sammanlagt ska projektet omfatta minst 90 arrangemang, 325 aktivitetstillfällen, 220 utövare och arrangörer och 2100 besökare. Mötesplatsen har en tydlig integrationsidé.

Efter projekttidens slut ska föreningen Teater 16 driva projektet vidare inom sin ordinarie verksamhet. När antal aktiviteter och arrangemang ökar, så växer möjligheten till intäkter. Det kommer behövas extern finansiering även i fortsättningen. Ljungby kommun har uttryckt att om projektet faller väl ut, så kan de ev. ge föreningen Teater 16 i uppdrag att fortsätta projektet med kommunal finansiering. Projektets syfte är av stort kommunalt intresse.

VI DÖPTE STÄLLET TILL LOKAL 16

VI ÄR MEDVETNA

Teater 16s styrelse

Mimosa Lu (ordf.)

Michael Johansson

Sabine Jonestrand

Meja L Johansson

Ylva Rosén

Oscar Thorstensson

Elvira Bernlind


Jakob Elofsson

Monica Cissé Andersson  

Thomas Himmel

Elias Kowalski

Jonathan Johansson

Linnea Westerberg

Karina Isahanova

Personal

Jonas Jansson

 

 

Åsa Elmgren

 

 

 

 

Peter Malmberg 

Projektledare Poddteater 16

jonas@teater16.se

 

Producent och kommunikatör Poddteater 16, verksamhetsledare Lokal 16

asa@teater16.se

 

Teknikpedagog Poddteater 16, administratör Lokal 16

peter@teater16.se


VI ÄR TEATER 16